Кървава песен Пенчо Славейков

ISBN:

Published: 2005

Hardcover

416 pages


Description

Кървава песен  by  Пенчо Славейков

Кървава песен by Пенчо Славейков
2005 | Hardcover | PDF, EPUB, FB2, DjVu, AUDIO, mp3, ZIP | 416 pages | ISBN: | 10.69 Mb

Пенчо Славейков е роден на 27 април 1866 г. в Трявна. Той е най-малкият син на П. Р. Славейков, от когото наследява много като човек, гражданин и поет. Учи в Трявна и Стара Загора, където през 1876 г. баща му е назначен за учител. Преживяното в Стара Загора по време на Руско-турската война остава завинаги в съзнанието на бъдещия поет- тези враснали тъй дълбоко в душата спомени служат на Славейков при работата му върху Кървава песен. Семейство Славейкови едва се спасява от пожарищата и се събира в Търново.След края на войната се премества в Сливен, през 1897 г.

- отново в Търново, където Петко Славейков издава вестниците Остен и Целокупна България, а Славейков ги разпространява. В края на 1879 г.семейството се установява в София, където Славейков учи до 1881 г., когато след суспендирането на Конституцията от Александър I Батенберг баща му е арестуван и интерниран. Продължава образованието си в Пловдив. През 1883 Славейков е един от начинателите и водителите на ученическия смут в Пловдивската реална гимназия - против лошото преподаване на предметите (след като учители като П.

Р. Славейков, П. Каравелов и Тр. Китанчев били заменени с парфюмирани контета и умствено боси възпитатели). По това време е под въздействието не само на баща си, но и на бащиния си приятел Петко Каравелов. През тези години се заражда любовта му към народното творчество- бащата и децата записват народни приказки, песни, легенди, старинни предания. Славейков придружава често баща си в пътуванията му из различни краища на България за езикови, етнографски и фолклорни проучвания, изучава от първоизвора изкуството и езика на народа.През януари 1884 г., след нещастен случай, заболява тежко.

Въпреки продължителното лечение в Пловдив, София, Лайпциг, Берлин, Париж за цял живот остават поражения - затруднен вървеж (движи се с бастун), пише с усилия и говори трудно. След тримесечна борба със смъртта Славейков се отдава на мрачни мисли, страда от пристъпи на меланхолия, от които търси лек в книгите и в творчеството. За да излезе от тежката криза, му помагат И. С. Тургенев и В. Г. Короленко с Живи мощи и Слепият музикант. В борба с неволята Славейков калява волята си и започва да гледа на страданието като на велик учитеEnter the sum

Related Archive BooksRelated Books


Comments

Comments for "Кървава песен":


barbourdeutschland.eu

©2011-2015 | DMCA | Contact us